Tevékenységeim munkafolyamatainak bemutatása bővebben:

Az alábbiakban olvashat bővebben arról, hogy az egyes melegburkolási munkafolyamatokat hogyan (milyen módon), mivel (milyen anyagokkal) végzem. Melyik munkafolyamat mivel jár, mennyi ideig tart. További nagyfelbontású képeket az elkészült munkákról vagy munkafolyamatokról a Galéria menüpontban talál!

Elhasznált burkolat eltávolítása, aljzat előkészítése

Elhasznált burkolat eltávolítása, aljzat előkészítése

A padló újraburkolásától ne riasszon vissza a bontással járó felfordulás és por! Ez sajnos szükséges velejárója a régi burkolat cseréjének. A régi burkolat felszedése akkor a legnehezebb, ha a régi burkolat teljes felületén le van ragasztva. Ilyen esetekben először megpróbálom feltépni, felszakítani régi a burkolatot, majd az erősen letapadt részeket hőlégfúvó pisztollyal fellazítva, spatulyával távolítom el teljesen az aljzat felületéről. Ha csak a széleken volt a burkolat leragasztva, munkám sokkal könnyebb, de itt is szükségem szokott lenni a hőlégfúvó alkalmazására. Nem egyszer találkoztam olyan mértékben leragasztott pvc burkolattal, ahol már gépek segítségét kellett igénybe venni a bontáshoz, különben szinte kivitelezhetetlen lett volna. Ha padlólapos burkolatra volt a pvc, vagy szőnyegpadló a széleken leragasztva, akkor élesre fent spatulyával is le lehet hántani a ragasztórétegeket.

Régi burkolat törmelék

A régi burkolat felszedése után kell eldöntenünk, hogy szükséges-e az aljzat kiegyenlítése, vagy sem. Ha igen, pl. egyenetlenül lerakott kő, kerámialap padló, vagy rosszul besimított beton aljzat esetén, akkor önterülő aljzatkiegyenlítő réteg felterítésével tehetjük sík felületűvé a helyiség padlószintjét. A megfelelő aljzatkiegyenlítő kiválasztásakor mindig az aljzat alapanyagát vegyük figyelembe. Ha bontás után felületi tisztítás szükséges, akkor a betonfelületet 1-1,5 mm vastagságban gyémánttárcsás csiszológéppel, vagy fémszemcse szóróval kell lemunkálni. Az aljzatkiegyenlítést (amennyiben erre szükség van) a kiválasztott műgyanta rendszer e célra ajánlott anyagával kell elkészíteni.

Aljazatkiegyenlítés

Aljzatok kiegyenlítéséhez rendelkezésre állnak az önterülő kiegyenlítő anyagok. Olyan mennyiségben vannak benne adalékok, hogy híg állapotba keverve is száradáskor tökéletes szilárdságot érnek el. Pontosan a híg állapota miatt képes az aljzatra öntve feltölteni az egyenetlenségeket. Sőt a tökéletes vízszint beállításához is nélkülözhetetlen ez a tulajdonság. Kapható rendkivűl gyors kötésű is, csak az árában is jelentkezik ez az előnyös képessége.

Aljzatkiegyenlítő kiöntés

Az önterülő aljzatkiegyenlítőt egy felület egy öntés technikával kell kiönteni. Ellenkező esetben csak különböző sík táblákat öntünk, melyek közt dombok keletkeznek.A legtöbb háztáji kivitelezés után elmondható, hogy szinte kidobott pénz volt az önterülő aljzat kiegyenlítés! Ne higgye el csak azért mert simának látszik az aljzat, már sík is! Ha nem hisz nekem, higgyen a saját szemének és nézze meg élvonalzóval az így öntött felületet! Bízza ezt a munkát rám (szakemberre) ! Egy felület egy öntés! Egy helység egy öntés, közben a terülést és a kilevegőzést segítendő tüskés hengerrel kell átfésülni az anyagot! Így lehet síkfelületet készíteni!

Aljzatkiegyenlítő elterítése

Aljzat és oldalfal kiegyenlítéséhez gyártanak különféle habarcsokat, ezeket főleg anyagi okokból érdemes megvásárolni, drágább anyagokkal is tökéletesen megoldható, csak nem gazdaságos. Pl.: akár a burkoló lap ragasztója is tökéletesen megfelel. Felhordva a kiegyenlítésre váró felületre hosszú lehúzó léccel egy pillanat alatt síkfelület varázsolható. Megismételve keresztirányban is ezt a műveletet, valóban síkfelületet lehet készíteni!

Hagyományos szegezett vagy ragasztott parketta lerakás

Ügyelni kell arra, hogy a helyiségben a levegő relatív páratartalma mind lerakás előtt, mind lerakás után 45 és 60% közötti tartományban legyen. Sem a helyiség hőmérséklete, sem a parketta hőmérséklete nem lehet 18 Cº-nál alacsonyabb. A parkettát felnyitatlan csomagolásban legalább 48 órát kell a lerakási helyiségben uralkodó klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodás céljából tárolni és csak közvetlenül a lerakás előtt szabad felbontani. Mielőtt elkezdem a parketta lerakását, ellenőrzöm a parkettaelemeket. Beépített anyagra nem fogadnak el reklamációt a forgalmazók! A parkettákat csak normál klímájú lakótérben szabad alkalmazni, nedves helyiségben pl. fürdőszoba, konyha nem alkalmazható. A parkettát pontszerű terhelésektől külön meg kell óvni illetve védelemmel kell ellátni. /Hegyes székláb, tűsarok stb. /

Kész parkettázás

A parkettákat csak kellően szilárd, vízszintes, sima, tiszta és szárazaljzatra szabad leragasztani. Ha az aljazat felülete +/- 2 mm–nél nagyobb egyenetlenséget ki kell egyenlíteni, beton vagy magnezit beton felületek aljzatkiegyenlítő anyagokkal, fafelületeket csiszolással, vagy gyalulással. Az aljzatnak kellően szigeteltnek kell lennie a talajból vagy egyéb helyről felvehető nedvesség ellen. Az aljzat nedvességtartalma nem lehet több 2%-nál.

Parketta lerakása

A parketták teljes felületét az aljzathoz kell ragasztani. A parketták ragaszthatók nagy szárazanyag tartalmú diszperziós ragasztókkal vagy oldószeres illetve kétkomponensű ragasztóval. Ügyelni kell arra, hogy a csiszolás, lakkozás előtt a ragasztóval bevitt vízmennység teljesen elpárologjon, ezért a ragasztóra előírt várakozási időt pontosan be kell tartani.

Szalag parketta és laminált padló fektetés

Laminált parketta lerakás

A padló kiválasztása talán a leglényegesebb szempont, hiszen a választék összességében rendkívül változatos. A hosszméretük általában 1350 mm, a szélességük 130 mm körüli, vastagságuk pedig 6, 7, 8, 12 mm között típustól és gyártmánytól függően változik. A szükséges mennyiséget mindig a helyiség alapterülete alapján lehet kiszámolni, Általános ajánlás, hogy mindig 10%-kal több anyaggal célszerű számolni, ám a leeső hulladékot előnyösebb már a tervezéskor megközelítően kiszámítani. A csomagolt kötegeket nem bontják meg, így szinte mindig túlvásárlásra kényszerülünk. A maradék anyag felhasználása mindig gondot okoz, ám ha egy füst alatt egy kisebb helyiség leparkettázását is tervbe vesszük, esetleg minimalizálhatjuk a maradék anyag mennyiségét.

Laminált padló lerakás mindjárt kész

A laminált padló kiválasztása során már eleve tudnunk kell, hogy a helyiségbe a szokásoknak megfelelően, a beeső fényre merőleges, vagy attól eltérő lesz a fektetés iránya, amit többnyire a laminált padló mintázata alapján szokás eldönteni. Különösen igaz ez az ún. osztatlan felületű változatokra, amelynél a markánsabb rajzolatú erezetek, vagy kontrasztos részfelületek iránya elég domináns lehet egy nagyobb felületen lerakva. A bontatlan padlócsomagokat ajánlatos két napig a helyiségben tartva akklimatizálni. Ezt követően következhet az alátét-fólia 20 cm széles átfedéssel történő lefektetése. A kezdősor lerakását a helyiség tájolásától, az uralkodó fényviszonyaira tekintettel lehet megkezdeni.

Parketta, hajópadló felújítás (javítás, csiszolás, lakkozás)

Minden felújítható fapadlóról először a látható sérüléseket és a kopott bevonó réteget kell teljesen eltávolítani. Ezt csak padlócsiszoló géppel lehet elvégezni. A padlók felületéről olyan vastag réteget célszerű lekoptatni, hogy tiszta, sima és sérülésmentessé váljon. A lecsiszolt anyagvastagság ugyanis befolyásolja a további felújítások lehetőségét. (Ha túl nagy réteget csiszolunk le, elképzelhető, hogy többször nem újjítható fel.)

Parketta csiszolás módja nagy géppel

Míg a tömör parkettát ideális esetben akár ötször is fel lehet csiszolni, addig a szalagparketta 3,8-5 mm vastag ún. Koptató keményfa felső rétegét csak egy-kétszer lehet így felújítani. Ehhez általában síkcsiszoló tárcsás gép szükséges.A megfelelő lakkozás a fák erezetét, jellegzetességét elmélyíti, melegebb tónusúvá teszi, de a színét nem változtatja meg, nem színezi el évek múltán sem. Jól terül ("kifeszül"), a kenési hibák eltűnnek. Nem habosodik. Gyorsan szárad, másnap már szőnyegezhető ("takarható").

Parketta csiszolás kis méretű géppel

A fenyőfa hajópadlóknál az egyenetlen kopások, szálkásodás miatt ajánlatos nagyoló csiszoláskor több kisebb fogásban eltüntetni az egyenetlenségeket, mert a lágyabb anyagból könnyű jelentősebb réteget lecsiszolni. Ezért is lényeges a fapadlók rendszeres ápolása és kíméletes használata, mert ezzel nő az élettartamuk, és a felújítások közötti idő is hosszabb lesz. Ez parketták esetén ideális esetben akár 10-15 év is lehet, hajópadlóknál pedig a használattól függően 6-8 év.

Pvc, linóleum és szőnyegpadló ragasztás

A PVC rugalmas, műanyag alapú padlóburkoló anyag, melynek alapanyagától, vastagságától, minőségétől függően számos felhasználási területe van. Széles szín-és mintaválasztéka (márvány-, járólap-, kő-, parkett mintás stb.) lehetővé teszi, hogy bármilyen stílusú vagy funkciójú helyiség tetszetős burkolataként alkalmazzák. A különböző tekercs szélességek elősegítik a gazdaságosabb felhasználást, illetve nagyobb helyiségek illesztés nélküli burkolását. Az olvadó anyagú hézagtömítő zsinórokkal akár vízzáróvá is tehető. Gyorsan lerakható, nem törik, könnyen formálható.

Linóleum leterítése

A padlószőnyegek egyre testesebb teljes vastagsága, rusztikus, vagy ezzel ellentétesen, nagyon finom szálú fajtái minden igényt kielégítők. Aki tehát padlószőnyeget választ lakóhelyiségeibe, az a szoba hangulatához és a saját ízléséhez igazodó, faltól falig érő kényelmet és egyben a csendesebb légkört is megteremtheti magának.

Padlószőnyeg lerakása

A megfelelő szélességű tekercsből levágott szőnyegdarabot előbb kiterítem a szoba padlójára. Célszerű valamelyik sarokba pontosan beillesztve ideiglenesen lerögzíteni, majd ettől átlósan a másik sarok felé haladva, jobb és bal oldalra hullámmentesen kisimítva teríteni az anyagot. Ha a helyiségben van egy hosszú egyenes fal, akkor e fal aljához igazítva simítjuk el a szőnyeget, s szabjuk le a rá merőleges oldal szélét. Majd folytatódik tovább a munkafolyamat..

Pvc ragasztás oldalfalra

Ahogy a padlónál a fal burkolásánál is használhatunk pvc-t. Előnye, hogy teljesen vízálló, takarítható, szinte minden szennyeződés könnyen eltávolítható róla. Ez miatt a tulajdonsága miatt előszeretettel alkalmazzák (külföldön) kórházak, egészségügyi intézmények vizes helyiségeinek burkolására. Javasolt fürdőszobák, zuhanyzók és konyhai falak burkolására, de természetesen tetszés szerint bárhova tehetjük. A pvc falra ragasztása ahogy a padlónál itt is az alap vagyis a fal állapotának, minőségének felmérésével kezdődik

Falburkolóval borított szoba

Természetesen csak megfelelő minőségű falra ragasztható.A ragasztandó felületnek síknak. simának és megfelelő szilárdságúnak kell lenni. Rossz minőségű fal vagy vakolat leválhat a Pvc-vel és ragasztóval együtt. A falburkolat biztos védelmet nyújt a foltok és a víz vagy más folyadék ellen, illetve a mechanikus rongálódással szemben. Ezt a vízzáró és strapabíró, kiváló minőségű homogén PVC-t könnyű javítani, és megfelel valamennyi jelenleg érvényben levő, falakra vonatkozó tűzvédelmi előírásnak.

Falburkolat kórházban

Minden esetben szükséges a mélyalapozó használata még gipszkarton falak esetében is. A ragasztó kiválasztása is nagyon fontos falra ragasztott burkolatoknál.Sokkal nagyobb, megnövelt tapadó szilárdságú ragasztót kell alkalmaznunk. Mindenképpen érdemes jó minőségű hegszthető pvc-t választani. Hegesztve lehet ugyanis a teljesen vízzáró burkolatot készíteni.

Parafa burkolatok készítése

A parafa már régen nem csak a borosüvegekben fordul elő, már az ókorban készítettek belőle cipőt, sokáig leginkább csak emlékeztető táblaként volt jelen mindennapjainkban. Pedig a paratölgy lefejtett, apróra őrölt kérge, amelyet saját gyantájával keverve préselnek lapokba, másra is használható. Ezekből készülnek a számos előnnyel bíró burkolatok. A parafa lég- és páraáteresztő, ellenáll mindenféle gombának, penésznek, antiallergén és antisztatikus, vagyis allergiások otthonában is remekül használható.

Parafa burkolatok kinézete

Padlóburkolatként kapható többféle méretben a négyszögletes lapoktól a hosszú téglalapokig, ragasztható kivitelben vagy klikk rendszerű készparkettaként. Falburkolatként szintén táblákban vagy - a tapétához hasonlóan - tekercsekben árusítják. A színskála is meglehetősen széles: az egészen világos, szinte törtfehértől többféle vörösesbarnán át a barna sokféle árnyalatáig terjed, de egyes típusok léteznek zöldes, szürkés, kékes árnyalatokban is.

Parafa burkolási munkavégzés

Ha gondosan, a helyiség funkcióját figyelembe véve választ parafaburkolatot, és gondosan, az előírásokat betartva fekteti le a szakember, hosszú ideig élvezheti ezt a természetes, szép anyagot az otthonában. A megfelelő lakkozás hosszú ideig megőrzi a parafa bársonyosan meleg színeit, hangsúlyosabbá teszi annak textúráját, és a rendszeres takarításon kívül külön ápolást nem igényel.

Műanyag és fa lambéria készítése

Lambéria szerelése

A szükséges anyagok jegyzékébe ajánlatos nemcsak a burkolólapok mennyiségét, hanem a hozzávaló szegélyléceket és az övléceket is beleszámolni. A legolcsóbb, ha övlécként 10-20x40, vagy 30x50 mm-es gyalulatlan fenyőléceket, illetve tetőléceket használunk. A lambéria mögött úgysem látszik, hogy durva tartóanyag kerül majd a falra. Felerősítésükhöz beüthető dübeles facsavarok a legmegfelelőbbek. A burkolólapok felerősítéséhez sajtolt felfogó lemezek is szükségesek, amelyek gyorsabbá és könnyebbé teszik a munkát. Szükségem lesz még alul lábazati- és felül zárólécre. Alulra a laminált padlókhoz való fóliázott és MDF maganyagú idomlécek is megfelelnek, felülre pedig olyan szélességű idomléc szükséges, hogy az teljesen lefedje a burkolat élét. Szükség lesz még oldalsó zárólécekre, és az esetleges sarkok lefedéséhez külső és belső saroklécekre. Ezek színtónusukat tekintve lehetőleg közel azonosak legyenek a falburkoló lapokkal.

Lambériázás közben

A burkolat felrakását valamelyik sarokból kiindulva kezdem. Az első darabnak a csaprészét le fűrészelem, majd szorosan a falhoz illesztve, a szélekhez közel egy-egy szeggel rögzítem az övlécekre. Alul hagyok 1 cm hézagot a padló szintje felett, amit egy lap lefektetésével az összes lapnál egyszerre biztosítok. A lap hornyába nyomom a felfogó-lemezeket, majd ezeket újabb szegekkel rögzítem az övlécekhez. A következő elem csapját az előző hornyába illesztem, majd gumikalapáccsal óvatosan ütöm a helyére.

Lépcsőfelújítás (csiszolás, lakkozás)

Miután kiválasztottuk, beszereztük az összes szükséges elemet, hozzáfogok a régi korlát eltávolításához ha volt ilyen. Ezt később új korlát pótolhatja, vagy a régi korlát felújítás után visszahelyezhető. Ha voltak oszlopok általában a következő módon járok el. A karfát támasztó oszlopokat átfűrészelem, a karfát így már könnyen leválaszthatom a lépcsőről. Következő lépésben az oszlopok alsó, és a fellépőlapokra erősített részét távolítjuk el.

Lépcső csiszolása

Következő lépésben az ún. "beérett" lakkozású, foltos lépcsők felületét és szegélyeit újjítom fel. Ez utóbbiakat, ha lehetséges leszerelem, mert így könnyebben eltávolítható felületükről a régi lakkréteg. Ezt mindenképpen el kell végeznünk, különben az új korlát nagyon elütne a régi lépcsőtől. A lépcsőlapok felületét elég nehéz újból natúr felületűvé tennünk, de ez egy jó csiszológéppel megoldható.

Lépcső felújítása

A nyers fafelületekre kenünk parkettalakk alapozót, majd a száradása után két vékony rétegben vonjuk be híg parkettalakkal. A lépcsőlapok felületére azonban nem árt még egy harmadik vékony lakkréteget is felkenni, hogy a bevonat hosszú ideig megtartsa szép fényét, és a gyakori használat ellenére is hosszú évekre hatásos védelmet biztosítson a fellépőlapoknak.

Modul szőnyeg fektetés

Modul szőnyegek lerakása

Leragasztani nem szükséges. A hátoldal ugyanis a meleg hatására teljesen rásimul az aljzatra, és a gyárilag vágott szélek tökéletesen és hézagmentesen egymásmellé fektethetők. Nagy felületek esetén elcsúszás ellen azonban 4-5 soronként pl. kétoldalas ragasztószalagot vagy csak ún. fixáló ragasztót lehet használni. Anyaga látszólag hasonló a padlószőnyegekéhez, többnyire gyártmánytól függően poliamid, propilén, vagy akril szálakból készül. A szőnyeglapok hátoldala sem az eddig megszokott, mivel ezt kb. 2 mm vastag bitumenes alapanyagú réteg alkotja, amelyet alul textilréteggel borítanak be. Néhány típusnál ugyan PVC-hez hasonló rugalmasságú polietilén, vagy gumi alkotja a hátoldali réteget, de többségében a bitumenes hordozó réteg jellemző a mozaikszőnyegekre.

Modul szőnyeggel burkolás

A modul szőnyegeket nem tekercsben, hanem 50x50 cm-es lapokban gyártják és színük, mintázatuk nagyon változatos. Az egységdobozba csomagolt szőnyeglapok mennyisége többnyire 4-5 m2 felület beburkolására elégséges, így a szállítás is nagyon előnyös. A különféle mintázatú szőnyeglapok esetenként darabonként is beszerezhetők. Modulméretük, valamint a gyárilag vágott egyenes oldaléleik miatt a lerakásuk egyszerűbb, a darabok tökéletesen, hézagmentesen egymás mellé illeszthetőek.